iconMenu
NL
FR
logo Vlaams Brabant logo ibz logo Provincie Antwerpen
fb icon Twitter icon Instagram icon
background-overlay

Bouwkundige maatregelen.Hoe veilig zijn uw sloten?

Een inbreker doet er gemiddeld minder dan 1 minuut over om in te breken en heeft niet langer dan 10 minuten nodig om een buit te verzamelen. Uit onderzoek blijkt dat wanneer een inbreker er niet in slaagt om binnen de 3 minuten in een woning in te breken, hij in de meeste gevallen zijn poging opgeeft. Het is dus belangrijk om stevige ramen en deuren met goede sloten te hebben, die minstens 3 minuten weerstand bieden.

Hieronder een overzicht van mogelijke zwakke punten van je deuren en ramen met voorbeelden van de beveiliging die je best voorziet. Wil je advies voor al je gevelopeningen, neem contact op met je diefstalpreventieadviseur van jouw gemeente of politie. Dit advies is professioneel, neutraal en gratis.

Deuren

 

 

Zorg dat de cilinder van de sloten niet meer dan 2 millimeter uitsteekt. Inbrekers kunnen deze cilinder makkelijk afbreken en zo het slot openen. 

 

Een simpel veiligheidsbeslag beschermt de cilinder!

 

 

De buitendeuren zijn best voorzien van een meerpuntsluiting  (min. 3).  Een inbreker moet dan harder en langer werken om binnen te geraken.

De nachtschoot steekt best 2 cm uit.

  

 

Het is aanbevolen dat een bewoner een bezoeker aan de voordeur kan herkennen zodat hij/zij de keuze kan maken om de bezoeker binnen te laten.

 

 

 

 

 

 


 

Opengaande ramen

 

Ramen met eenvoudige rolnokken zijn heel makkelijk open te breken. Ramen met paddenstoelvormige nokken zijn een stuk moeilijker. Let hierop als je nieuwe ramen kiest!

Inbrekers openen een raamkruk via het boren van een klein gaatje onder de raamkruk. Plaats daarom afsluitbare raamkrukken. Laat de sleutel nooit op de raamkruk zitten.

 

 

 

Oudere en minder sterk beveiligde ramen verstevig je met bijzetsloten.

  • Een raam  > 1m² rust je best uit met 2 bijzetsloten, waarvan 1 slotvast.

  • Een raam ≤ 1m² rust je best uit met 1 slotvast bijzetslot

 

.

 

Er zijn ook alternatieven die 3 minuten weerstand bieden, zoals barrièrestangen of traliewerk.

Een raam dat je weinig gebruikt kan je eventueel vastschroeven. Inbreken bij een vast raam is moeilijk. 

 

 

 

 

 


 

Schuiframen

 

Zoals bij deuren dient een schuifraam best voorzien te worden van een meerpuntsluiting (min. 3).  Installeer ook een slotvaste raamkruk. Is de raamkruk ook langs buiten te bedienen voorzie dan een veiligheidsbeslag op het sleutelgat zoals bij deuren.

Zijn deze sluitpunten er niet dan kan je je schuifraam ook verstevigen met opbouwsloten.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Tuinhuis

 

In een tuinhuis staan vaak waardevolle voorwerpen of gereedschap die een inbreker kan gebruiken bij zijn inbraakpoging. Zorg dus voor een degelijk slot op je tuinhuis.


 

Verlichting

 

Een goede verlichting en een goede zichtbaarheid zijn zeer belangrijk. Inbrekers worden immers niet graag gezien en de bewoner weet graag wie er voor de deur staat. Schrikverlichting is pas efficiënt indien de inbreker kan opgemerkt worden door derden van op afstand (oprit, zijkant van de woning...). Er bestaan twee soorten verlichting, de permanente en periodieke.

Permanente verlichting zorgt voor een goede zichtbaarheid van de woning zodat derden kunnen opmerken als er iets niet pluis is.

Periodieke verlichting wordt geactiveerd door een bewegings- infrarooddetector en zorgt voor een afschrikkend effect.

Let er bij de plaatsing op dat de verlichting voldoende hoog geplaatst wordt zodat deze niet kan gesaboteerd worden.