iconMenu
NL
FR
logo Vlaams Brabant logo ibz logo Provincie Antwerpen
fb icon Twitter icon Instagram icon
background-overlay

BrandpreventieEen brand kan, net zoals een inbraak, heel wat menselijke en materiële schade veroorzaken. Door enkele eenvoudige stappen te ondernemen kan je je overlevingskans bij een brand verdubbelen.

Installeer rookmelders op de juiste plaats

Een beginnende brand kan zich op vijf minuten tijd ontwikkelen tot een grote uitslaande brand. Een rookdetector slaat tijdig alarm en kan je leven redden. In tegenstelling tot wat veel mensen denken word je immers niet wakker van de rook. Rookmelders zijn dus van levensbelang.

Goed om weten:

  • Elke verdieping van je woning moet voorzien zijn van een rookmelder.
  • Bevestig rookmelders in het midden van het plafond op minstens een halve meter van de wand.
  • Plaats geen rookmelders in de keuken of de badkamer, en ook niet boven een verwarmingstoestel of te dicht bij een lichtarmatuur. De warmte en de dampen kunnen valse alarmen uitlokken.
  • Het is belangrijk om elke maand de rookmelders te testen en de batterijen te vervangen indien nodig.

Wees alert voor CO-vergiftiging

CO is een gas dat in hoge concentraties zeer giftig is. Je ruikt en ziet het niet, wat het zeer gevaarlijk maakt. Als je kleine hoeveelheden inademt kan je last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en braken. Bij grote hoeveelheden kan je het bewustzijn verliezen, in coma geraken en zelfs sterven.

CO of koolstofmonoxide ontstaat uit onvolledige verbranding van brandstoffen zoals gas, stookolie, steenkool, hout ... Daarom is het belangrijk altijd goed te verluchten en je verwarmingstoestel steeds te laten plaatsen en nakijken door een vakman.

Indien je vreest dat er gevaar is voor CO-vergiftiging, neem dan onmiddellijk contact op met het noodnummer 112. De brandweer komt dan bij je langs om na te kijken of er een risico is en geeft ook advies over hoe je CO kan vermijden.

 

Kijk zeker ook eens op www.leefbrandveilig.be voor nog meer nuttige tips rond brandpreventie.

Wil je graag informatie over brand- en CO-preventie op maat van je eigen woning? Doe dan gratis een beroep op de brandpreventieadviseur.