iconMenu
NL
FR
logo Vlaams Brabant logo ibz logo Provincie Antwerpen
fb icon Twitter icon Instagram icon
background-overlay

Veilige leefgewoontenEen aantal veilige leefgewoonten kunnen het risico op een inbraak voor een groot stuk beperken. Ze kosten geen geld en zijn van groot belang.

(Illustraties: Philip Willekens, Waterloolaan 76, Brussel) 

Doe deuren en ramen altijd op slot

 

 

Ook tijdens een korte afwezigheid is het belangrijk dat je alle ramen en deuren sluit. Zorg er ook voor dat je altijd de nachtschoot van je deur uitdraait.

 

 

 

 


Een sociale buurt is een alerte buurt

 

 

Maak afspraken met je buren om een oogje in het zeil te houden bij elkaar. Verwittig hen altijd wanneer je voor een lange periode (vakantie, ziekenhuisopname, …) niet thuis bent.

 

 

 

 


Wees voorzichtig met je sleutels

 

Veel inbrekers gaan eerst op zoek naar een verborgen sleutel. Leg dus nooit een sleutel onder de deurmat of een bloempot. Bevestig ook geen label met naam en adres aan je sleutels.

 

 

 

 

 


 

Geef je woning een bewoonde indruk

 

Hang nooit berichtjes van afwezigheid op je deur. Vraag iemand om de brievenbus leeg te maken en regelmatig de rolluiken op en neer te laten of een auto op de oprit te parkeren. Zorg voor verlichting alsof je thuis zou zijn, eventueel met een tijdschakelaar of via domotica.

 

 

 


 

Pas op met sociale media

 

Wees voorzichtig met het plaatsen van foto’s of berichten op sociale media over je vakantie of afwezigheid. Ook mensen met minder goede bedoelingen lezen mee. Plaats dergelijke berichten pas wanneer je terug thuis bent.

 
 
 

 


 

Hou je woning zichtbaar

 

 

Voorkom dat struiken, planten, bomen of schuttingen het zicht op je woning belemmeren. Inbrekers kunnen zo ongezien en ongestoord te werk gaan.

 

 

 

 


Laat geen materiaal rondslingeren

 

 

Laat geen ladders en ander materiaal achter in de tuin. Een inbreker maakt hier dankbaar gebruik van. Bewaar je gereedschap in een goed afgesloten ruimte.

 

 

 

 


Etaleer aantrekkelijke bezittingen niet

 

 

Plaats aantrekkelijke goederen zoals laptop, tablet, ... buiten het zicht van toevallige voorbijgangers. Etaleer ze niet. Sluit ’s avonds je gordijnen.

 

 

 

 

 


Verberg waardevolle goederen

 

Bewaar waardevolle spullen zoals juwelen, tablets, gsm’s, bankkaarten, … nooit samen, maar verspreid ze over je woning op onvoorspelbare plaatsen.

Plaats je meest waardevolle bezittingen in een kluis bij de bank. Wil je toch belangrijke spullen graag thuis bewaren? Overweeg dan de aankoop van een vloer- of muurkluis. Hulp nodig bij het bepalen van een goede kluis?

 

 


 

 

Registreer waardevolle voorwerpen

Voor de politie en de verzekering is het belangrijk dat je een nauwkeurige, volledige en juiste beschrijving kan geven van gestolen voorwerpen. Registreer daarom de serienummers en typische kenmerken van je waardevolle bezittingen (tv, pc, juwelen, schilderijen, …). Je kan ook foto’s van deze spullen nemen.

Met speciale markeersets kan je je eigendommen ook merken. Het merken en registreren maakt de goederen minder aantrekkelijk en vergemakkelijkt de aangifte, het terugvinden en de teruggave.